Zajímavosti

„Nekoupou se, mají ve vaně kapra,“ diví se Američané Čechům

Ve vane

Jak vnímají Američané tradiční středoevropské pojetí Vánoc? Tuzemské zálibě v zabíjení a pojídání kapra příliš nerozumí.

„Po staletí se tradiční vánoční večeře ve střední Evropě nezměnila – zůstává u jednoduchého hlavního chodu, kterým je obyčejný kapr,“ popisuje v úvodu zvyky Čechů, Slováků a dalších středoevropských národů americká novinářka Meghan Collins Sullivan.

Dodává však, že dostat rybu z řeky, nebo rybníka na jídelní stůl ale není tak snadné, jak by se na první pohled zdálo.

Kapr „blokuje“ vanu

„Podle tradice musí vánoční kapr nejprve plavat ve vaně, a to nejméně jeden až dva dny, než je zabit, vyčištěn a připraven,“ diví se Meghan.

„Vyrostla jsem v Maine a Massachusetts, a musím přiznat, že jsem díky své matce, které nedokázala vhodit živého humra do vařící vody, měla se sourozenci mnoho příležitostí ke hře s korýši. Vytáhli jsme je z tašky a snažili se je přimět k závodění na kuchyňské podlaze před tím, než se z nich stala večeře,“ popisuje svůj život dítěte.

:. Vánoční kapři v uherskobrodské kašně se tradičně stávají oblíbeným cílem mnoha dětí. FOTO: Ervinpospisil

„Ale na Slovensku a v dalších okolních státech včetně České republiky, Polska, Rakouska, Německa a Chorvatska žijí vodní tvorové ve vaně po několik dní. Děti jim dávají dokonce jména. A dospělí se nemohou koupat,“ říká evidentně zaražená Meghan.

Slovenská sousedka: Kaprů mi bylo vždy líto

Meghan, která nyní žije na Slovensku, a která stále nevychází z údivu nad středoevropskou vánoční večeří, se vzápětí odvolává na jednu ze svých nových sousedek Mimu Halokovou.

„Když jsem byla dítě, bylo mi vždy kapra líto,“ uvádí Mima, která popisuje, že proto často rybu pouštěli zpět do přírody. Nebyli totiž schopni ji zabít.

Tradice koupání kapra, která je ve středoevropských rodinách poměrně obvyklá, pramení podle Meghan z toho, že ryba patří mezi všežravce a ve vaně je nutné ji takzvaně „dočistit“. Kapr se má při plavání v čisté vodě zbavit například bahna, které má v žaludku.

Samozřejmě tak jednoduché to ale není. Kapr k takzvanému čištění potřebuje spíše řadu týdnů než dnů. I proto před samotným vánočním prodejem žije v čistých umělých nádržích, kde k tomuto procesu skutečně dochází.

„Další podivné zvyky“

Podivné zvyky středoevropanů však koupáním kapra nekončí, jak dále doplňuje Meghan.

„Rybu poté otec vytahuje z vany a nožem oddělí její hlavu. Zabití kapra ale může být mnohem obtížnější než to na první pohled vypadá,“ dodává Meghan.

Na pomoc si zve kolegu – Matta Yodera, který vyučuje na Slovensku, kde se také oženil.

„Kapři patří mezi silné ryby a rychle se pohybují,“ vypráví Matt, podle něhož je proto nutné nejdříve kapra omráčit úderem do hlavy. Třeba paličkou.

Nakupují ryby už zabité

Podle novinářky Meghan však minimálně v Bratislavě (a podle našich zkušeností i v řadě dalších středoevropských měst včetně Prahy a Ostravy) už lidé od nákupů živého kapra ustupují.

„Nechtějí si dělat doma nepořádek a zabíjet rybu doma. Raději si ji koupí již zabitou,“ všímá si.


 

Život a potrava kapra obecného

Tak jako většina ryb z čeledi kaprovitých, žije kapr v hejnech, které mohou zahrnovat i stovky kusů. Nejčastěji se pohybuje u dna, kde také získává potravu. Kapr je typický všežravec, živí se bentickými organismy (drobné organismy, kteří žijí na dně – např. larvy pakomárů), planktonem, který filtruje z vody a částmi vodních rostlin.

V chovných rybnících bývá přikrmován obilninami. Potravní aktivita kapra klesá s teplotou vody. Při teplotě 7 – 8 °C přestává přijímat potravu a zimní období přečkává u dna ve stavu zimního spánku, při kterém se výrazně zpomaluje jeho metabolismus.

Třeboňskému kapru zajišťuje dostatek kvalitní přirozené potravy čisté životní prostředí Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, kde je převážně chován. Obilniny, kterými je přikrmován, pocházejí od dodavatelů s certifikací kvality. To vše se promítá do kvality a specifické chuti masa z Třeboňského kapra.


 

O autorovi

Nela Hermanová

Po studiu na Jihočeské univerzitě se ve volných dnech zabývám problematikou zdravé výživy.

Vložte komentář