Hlavní Zajímavosti

Senátoři nejsou proti porodům doma. Chtějí však zkušené asistentky

Zdroj: Pixabay,com
Napsala Jan Bedinka

Co by mohly obnášet požadavky na domácí porody? Podle skupiny 20 senátorů v čele s předsedou senátního zdravotnického výboru Lumírem Kantorem (za KDU-ČSL) bude nutné mít hlavně zkušené porodní asistentky.

Dvě desítky senátorů tak navrhují uzákonit, aby měly porodní asistentky nejméně tříletou praxi v oboru. Dále po nich budou vyžadováno složení kvalifikační zkoušky. V neposlední řadě by musely být také zapsány v seznamu České komory porodních asistentek. Proti návrhu však mají výhrady zástupci Unie porodních asistentek.

„Samotný zápis do seznamu porodních asistentek umožňuje pouze výkon povolání pod odborným dohledem. Aby mohla porodní asistentka vykonávat povolání bez odborného dohledu, musí složit kvalifikační zkoušku. Připuštění k ní je podmíněno vykonáním tří let praxe.“

Tvůrci senátní normy

Předkladatelé chtějí návrhem zajistit, aby se porod dětí v domácím prostředí mohl uskutečnit za doprovodu porodní asistentky „zkušené, přezkoušené, vedené jasnými metodikami a kárně odpovědné“.

Nový zákon nahraje porodům v nemocnici, tvrdí unie asistentek

Podobu zákona podle Kantora připravily Česká společnost porodních asistentek a Česká komora porodních asistentek, která je nyní právně jen zapsaným spolkem. Výhrady má Unie porodních asistentek, podle níž norma nahrává více nemocničním porodům.

„Souhlasíme s tím, že je nutná regulace profese, ale v tom smyslu, aby byla porodní asistentka plně uznána jako kompetentní zdravotník k péči o zdravou těhotnou a rodící ženu a ženu a dítě po porodu,“ sdělila na webu unie její prezidentka Ivana Königsmarková.

Little-Bird-Told-Me-houpaci-kun-Finn-a-jezevcik-Munchkin-12m-b

Pro inspiraci: Nádherný detailně zpracovaný houpací kůň jménem Finn udělá radost všem malým chlapečkům! Užijí si s ním spoustu zábavy i her plných nekonečné dětské fantazie.

„To, v čem se rozcházíme, je jen okrajové. O samotném principu vzniku komory nebyla během dvou let pochybnost nikým z nás explicitně vyslovena,“ napsal unii Kantor, který je primářem novorozeneckého oddělení olomoucké fakultní nemocnice. Důvodem pro předložení zákona byla podle něj obava z vytvoření společné profesní komory zdravotních sester, porodních asistentek a fyzioterapeutů.

Pod předlohou jsou podepsáni senátoři KDU-ČSL, ČSSD, TOP 09 a STAN včetně jejich zástupců ve vedení horní komory.

O autorovi

Jan Bedinka