Hlavní Zdraví

Koronavirus nemusí být tolik závažný pro děti a těhotné ženy

Zdroj: Pixabay.com

Nová studie, která byla otištěna v prestižním časopise The Lancet, se zabývá průběhem koronavirového onemocnění a jeho důsledky na probíhající těhotenství.

Koronavirové onemocnění, které se objevilo v čínské provincii Hubei, pilně zaměstnává vědecké kapacity celého světa. Touto závažnou chorobou, která se objevila loni na podzim, již trpí kolem 70 000 lidí v přibližně 25 zemích celého světa.

Odhaduje se, že jeden nemocný nakazí v průměru dva další. Ukazuje se však, že nemocnost dětí je výrazně nižší.

A z čínského Wuhanu přichází i další zpráva – zdá se, že se virus nepřenáší z těhotné ženy na její plod. I když se tato zpráva nedá zatím stoprocentně potvrdit, z devíti nakažených těhotných žen ve věku od 26 do 40 let, které své dítě přivedly na svět císařským řezem, neonemocnělo koronavirem ani jediné.

Nakažlivý je přenos kapénkami

V Číně se přesto objevil minimálně jeden případ, v němž koronavirovou nemocí infikovaná žena porodila dítě, u kterého byl virus zjištěn za 36 hodin.

Odborníci se však v tomto případě domnívají, že k přenosu choroby došlo kapénkami.

„Zatím se zdá, že se přenos viru neuskutečňuje přes plodovou vodu, pupečníkovou krev nebo mateřské mléko,“ uvedl spoluautor studie Wei Zhang.

Tiny-Love-hudebni-kolotoc-s-lesnimi-zviratky-d

Pro inspiraci: Překrásný kolotoč s hudebním boxem, který vaše děťátko utiší i zabaví. Stimuluje vývoj dětských smyslů a vytváří pocit klidu a spokojenost. Jen od Tiny Love

Dodal, že infikované ženy nicméně musejí být izolovány a nesmějí se dostat do přímého kontaktu s novorozenci. Jinak je vystavují nebezpečí nákazy již zmíněnými kapénkami například při kýchnutí či zakašlání.

Koronavirová infekce zatím podle zdravotníků neměla prokazatelný vliv na průběh těhotenství u léčených devíti žen ve třetím trimestru. Zatím však není zřejmé, jak by se následky tohoto onemocnění projevovaly v průběhu prvního a druhého trimestru.

O autorovi

Nela Hermanová

Po studiu na Jihočeské univerzitě se ve volných dnech zabývám problematikou zdravé výživy.