Hlavní Zajímavosti Zdraví

Děti se mohou předávkovat fluoridy v zubní pastě. Kolik pasty má být na kartáčku?

dite_pasta

Mnoho rodičů podle amerických vědců neví, kolik zubní pasty dát na kartáček malému dítěti. Problémem se může stát nadbytečný příjem fluoridů.

Zvýšené množství fluoridových solí, jejíž nadlimitní množství je přijímáno v dětském věku, může vyvolat takzvanou fluorózu zubní skloviny. Ta později způsobuje zbarvení zubů – jedná se o viditelné matně bělavé, u závažnějších poškození žlutohnědé nebo hnědé skvrnky nebo také proužky. Projevy fluorózy kostí je také remodelace kostí, známky osteosklerózy nebo dokonce resorpce kostí.

Americké úřady před nesprávným dávkováním fluoridů obsažených v zubní pastě varovaly počátkem února. Ve studii vládního Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (C.D.C.) experti uvedli, že na 40 procent dětí ve věku od tří do šesti let používá k čištění ústní dutiny více zubní pasty než doporučují dentisté.

 Struktura krystalové mřížky fluoridu sodného. Zubní pasty jej často obsahují jako účinnou složku v boji proti zubnímu kazu. Zdroj: Wikipedia

Struktura krystalové mřížky fluoridu sodného. Zubní pasty jej často obsahují jako účinnou složku v boji proti zubnímu kazu.
Zdroj: Wikipedia

Podobná situace může panovat i ve střední Eropě. I zde lékaři varují před nadměrným užíváním zubních past s přihlédnutím k tomu, že menší děti mnohdy pastu polykají.

„Rozhodně doporučujeme rodičům, aby věnovali zvýšenou pozornost tomu, kolik zubní pasty děti na svých kartáčcích mají. Méně pasty je někdy opravdu více,“ sdělil dentální hygienik Roman Holý.

Pasty jako hrášek

A kolik pasty by měly mít děti na zubním kartáčku? Experti doporučují, aby se jednalo o množství srovnatelné s velikostí hrášku. Průzkum totiž ukázal, že děti nebo rodiče pastou pokrývají poloviční nebo dokonce celou plochu kartáčku.

Odborníci na druhou stranu nezpochybňují zdravotní přínosy fluoridovaných zubních past. Upozorňují pouze na jejich zvýšený příjem.

„Používejte zubní pastu. Dohlídněte ale na to, aby jí na kartáčku bylo správné množství, a aby jí děti příliš mnoho nepolykaly,“ uvedl dentista Jonathan Shenkin.

Názory odborníků se liší

Američtí dentální odborníci v roce 2014 změnili svá doporučení týkající se používání fluoridů v pastách pro děti – podle nich by rodiče měli čistit chrup dětem dvakrát denně ihned po objevení prvních zoubků. Používat k tomu mají pouze velmi malé množství fluoridované pasty. Americká akademie dětské stomatologie doporučuje totéž.

Zástupci C.D.C. však i nadále uvádějí, aby rodiče čekali s používáním fluoridové zubní pasty u dětí do doby, dokud jim nebudou dva roky.


Purse-512Zaujal Vás článek? Podpořte naše autorky a autory. Libovolnou částku jim můžete věnovat odesláním na účet vedeným u Equa bank: 1012917179, kód banky: 6100 pod variabilním symbolem 111. 


 

O autorovi

Nela Hermanová

Po studiu na Jihočeské univerzitě se ve volných dnech zabývám problematikou zdravé výživy.