Hlavní Zajímavosti

Nový zákon: „Matka“ a „otec“ přestanou pro školy ve Francii existovat. Nahradí je „rodič 1“ a „rodič 2“

Fungující vztah

Francouzské školy by podle nového zákona, který prošel tamním parlamentem v první polovině února, měly nahradit slova „matka“ a „otec“ pojmy „rodič 1“ a „rodič 2“. Podle podporovatelů této změny tak přestanou být diskriminovány páry stejného pohlaví. O novince referoval deník The Telegraph

Kritici nové normy namítají, že tak dochází k „dehumanizaci“ rodičovství. Nařízení může podle nich vést i k hádkám o to, kdo bude ve škole zapsán jako „rodič 1“ a kdo bude „dvojkou“.

Pozměňovací návrh schválili francouzští poslanci minulý týden jako součást širšího tzv. zákona o budování „školy důvěry“, která kromě jiného činí povinnou školní docházku pro všechny tříleté děti.

„Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je uzákonit rodinnou diverzitu dětských práv v administrativních formách používaných ve škole,“ uvedla Valérie Petit, poslankyně většinové strany REM (La République En Marche!; volně přeloženo jako strana „Republiky v pohybu“) prezidenta Emmanuela Macrona.

Ve Francii se schyluje k legislativní změně. Ve školách vymaže pojmy "matka" a "otec"

Ve Francii se schyluje k legislativní změně. Ve školách vymaže pojmy „matka“ a „otec“

Poslankyně dodala, že slova „matka“ a „otec“ ve všech školních dokumentech například týkajících se stravování nebo povolení k výletům a dalším činnostem nezohledňovaly manželský zákon, který povoluje svatby gayů a leseb, ani existenci stejnopohlavních párů, které mají a vychovávají děti.

„Máme rodiny, které se ocitly tváří v tvář staromódních společenských a rodinných modelů. Pro nás je tento pozměňovací článek mírou sociální rovnosti.“

Valérie Petit, poslankyně většinové strany REM

Republikáni pobouřeni

Změna zákona naopak vzbudila rozhořčení například u konzervativních republikánů. Například konzervativec Fabien Di Filippo označil takovou změnu zákona za „děsivou ideologii, která ve jménu neomezené rovnostářství podporuje odstranění vybraných klíčových bodů, včetně těch, které se týkají rodiny.“

 

„Pokud slyším řadu osob říkat, že jde o staromódní rodinný model (označování rodičů za „matku“ a „otce“, pozn. red.), rád bych připomněl, že mezi civilními nebo manželskými dvojicemi asi 95 procent takových, které tvoří páry mužů a žen.“

Xavier Breton, republikánský politik

Myšlenka nahradit pojmy „matka“ a „otec“ ve školních dokumentech „rodiči 1 a 2“ byla ve Francii projednávána již během diskuse vedoucí k zákonu z roku 2013 o legalizaci manželství stejného pohlaví. Tehdy ale nebyla zařazena do legislativy.

Současnou novelu může odmítnout většinový pravicový senát. Zákon se pak v takovém případě vrátí do Národního shromáždění k závěrečnému čtení a projednání.


Purse-512Zaujal Vás článek? Podpořte naše autorky a autory. Libovolnou částku jim můžete věnovat odesláním na účet vedeným u Equa bank: 1012917179, kód banky: 6100 pod variabilním symbolem 111. 


 

O autorovi

Nela Hermanová

Po studiu na Jihočeské univerzitě se ve volných dnech zabývám problematikou zdravé výživy.