Hlavní Zajímavosti

Finové představili revoluční rodičovskou. Její délka pro matky a otce vás překvapí

dite_maminka

Mladá finská premiérka Sanna Mirella Marin (nar. 1985) spolu s členy její vlády navrhla revoluční změnu rodičovské.

Požaduje, aby matky i otcové měli po příchodu potomka na svět nárok na stejně dlouhou placenou rodičovskou. Podle změny v sociálním systému by každý z nich měl možnost čerpat 164 dní placeného volna, tedy 14 měsíců.

Podle serveru BBC dosud mohou ženy pečující o novorozence zůstat na placené rodičovské čtyři měsíce, muži přibližně dva. Rodiče si pak mezi sebe mohou rozdělit dalších šest měsíců rodičovské.

Zástupci finské vlády uvedli, že ke změnám v sociálním systému přistoupili i proto, aby měli rodiče stejnou šanci na vytvoření hlubokého citového pouta se svým dítětem. Nezastírají ani to, že chtějí, aby se muži více starali o své potomky.

Rodičovskou mohou rodiče převádět

Vládní návrh dále počítá s tím, že si matka nebo otec může až 95 dní ze své rodičovské převést na druhého partnera. Z celkových 164 dnů rodičovské by tak některému z partnerů zůstalo 69. Pokud by je nevyužil, peníze za ně propadnou zpět státu.

Finská vláda je ale přesvědčena, že k tomuto kroků přistoupí jen minimum rodičů.

VTech-slune-sinacek-s-melodiemi-ruzovy-f

Inspirujte se: Překrásný usínáček s melodiemi a zvuky přírody i světélkem společnosti Vtech

Severský stát se novou rodičovskou inspiroval v sousedním Švédsku. Zde mají rodiče nárok na 480 dní placeného volna při péči o potomka. Matka i otec si musí vybrat minimálně 90 dní.

Finové se změnou sociálního systému snaží bojovat i s nízkou porodností. Ta se nyní dostala na 1,35 dítěte připadajícího na jednu ženu. Loni se v zemi s 5,5 miliony obyvatel narodilo 45 600 dětí, což je nejméně od roku 1868, kdy se stát potýkal s hladomorem.

O autorovi

Nela Hermanová

Po studiu na Jihočeské univerzitě se ve volných dnech zabývám problematikou zdravé výživy.