Hlavní Zajímavosti Zdraví

Porod jako doma: První česká nemocnice umožní porod jen s porodní asistentkou

B12T6h239

Již tento pátek otevře pražská Nemocnice na Bulovce první Centrum porodní asistence v Česku. Budoucí maminky zde porodem provedou porodní asistentky.

Centrum má sloužit jako vzor pro ostatní nemocnice. Porody v něm probíhají pouze pod vedením porodní asistentky. O jednu rodičku se stará vždy jedna porodní asistentka, která vede i předporodní péči a příjem k porodu.

V případě komplikací zasáhne lékař

Zároveň jsou definována jasná kritéria komplikací porodu, kdy je přivolán okamžitě dostupný lékař. Díky umístění přímo v prostorách porodního sálu je pro matku i novorozence zajištěna možnost ihned vyřešit případné nepředvídatelné komplikace a kritické stavy novorozence – aby na konci bylo spokojené a zdravé miminko.

„Jedná se o pilotní projekt, který vznikl na základě požadavku Ministerstva zdravotnictví. Nemocnice Na Bulovce již v minulosti zavedla koncept minimální separace při a po porodu, tzv. trvalý kontakt maminky a dítěte. Jsme připraveni dále rozšiřovat své služby podle společenské poptávky při současném zachování vysoké odbornosti a bezpečí,“ uvedl Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.

Projekt centra CPA podporuje Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.  Zdroj: Nemocnice na Bulovce

Projekt centra CPA podporuje Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.
Zdroj: Nemocnice na Bulovce

 

V Nemocnici Na Bulovce tak bude mít rodička nově na výběr. Buď zvolí klasický porod s lékařem, nebo pouze s porodní asistentkou. Péče centra bude rodičkám nabízena při první návštěvě v porodnici ve 36. týdnu těhotenství. V projektu je nyní aktivně zapojeno sedm porodních asistentek a tým se bude dále rozšiřovat. „Naším cílem je také vytvořit centrum pro vzdělávání porodních asistentek,“ dodává Zikán.

Podporují bonding

Centrum porodní asistence čeká v nejbližším roce další rozvoj. V první fázi, tedy od otevření v únoru 2019, budou porody v centru vedeny na porodních sálech pouze s porodní asistentkou. Miminko zůstane po porodu s matkou, praktikován bude takzvaný bonding a minimální separace. Je zde také možnost trvalé přítomnosti otce i doprovázející osoby.

Druhá fáze odstartuje na podzim 2019. Porody se z centra přesunou z porodního sálu do dvou nově vzniklých porodních pokojů. Výstavba apartmánů s vlastním sociálním vybavením a domácí atmosférou bude probíhat za plného provozu porodnice. Apartmány budou umístěny v areálu běžných porodních sálů. Ve třetí fázi se pak projekt v Nemocnici Na Bulovce rozroste o další čtyři apartmány, výukové zázemí a prostory pro předporodní kurzy.

V Nemocnici Na Bulovce je praktikován takzvaný bonding (v překladu připoutání, připojení), který je moderním způsobem ošetření novorozence. Metoda je zaměřená na důležitost prvního kontaktu matky s dítětem po porodu a na podporu kojení. Bonding totiž vyžaduje stále více rodiček.

„Nemocnice Na Bulovce nabízí nastávajícím maminkám služby nového vybavení, díky kterému mohou novorozenci první dvě hodiny po porodu zůstat za plného komfortu v těsné blízkosti matky, tedy na jejím hrudníku. I v dalším průběhu zůstává miminko trvale s maminkou.“

Martin Čihař, primář Neonatologického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Po porodní alternativě volají dlouhodobě jak některé rodičky, tak porodní asistentky. Centrum na Bulovce se tak podle jeho představitelů snaží následovat evropský trend, který je odrazem rostoucí poptávky po respektujícím porodnictví, zvýšení soukromí a komfortu rodičky i doprovodu při porodu a v neposlední řadě také po snížení počtu zdravotnického personálu.

Podle názoru Mezinárodní federace gynekologů a porodníků (FIGO) lze tato centra budovat, ale pouze v rámci nemocnic, jinak zde vyvstává riziko nárůstu novorozenecké úmrtnosti. Jako příklady dobré praxe tato organizace uvádí USA, Spojené království, Irsko či severské země.


Purse-512Zaujal Vás článek? Podpořte naše autorky a autory. Libovolnou částku jim můžete věnovat odesláním na účet vedeným u Equa bank: 1012917179, kód banky: 6100 pod variabilním symbolem 111. 


 

O autorovi

Nela Hermanová

Po studiu na Jihočeské univerzitě se ve volných dnech zabývám problematikou zdravé výživy.